Как да изберем бойлер ?

Идва момент, когато на всеки му се налага да направи покупка за дома си, с която не е особено запознат. В тази публикация ще се опитаме да Ви дадем няколко насоки как да се ориентирате в избирането на бойлер. Предлагат се най-различни бойлери – електрически и газови, обемни и проточни, с електроника, с екофункции, стоящи и стенни, вертикални и хоризонтални, за баня и за кухня, за монтаж под или над мивка. Високоефективни бойлери, комбинирани с топлообменник, които могат да се включат към алтернативни източници на енергия, като: слънчеви колектори, газови или централни (локални) отоплителни системи. Вместимостта на бойлерите, предлагани на пазара варира от 5 до 1000 литра. Мощността на нагревателите е от 2 до 6 kW при монофазните електрически бойлери и от 2 до 30 kW при газовите. Обемните бойлери се нуждаят от време за  загряване на водата във водосъдържателя. Щом водата се затопли, тя може да запази температурата си в продължение на часове, поради новите технологии, свързани с изолацията на бойлерите. Желаните градуси се поддържат с автоматично включване и изключване на нагревателя. Времето на загряване зависи от вместимостта на бойлера, мощността на нагревателя и температура на „входящата” вода.

Проточните бойлери осигуряват бързо загряване на водата, затова са известни и като бойлери с моментно действие. Те са по-компактни от обемните и с по-висока мощност. При тях водата се нагорещява, докато преминава през топлообменника. Консумацията на ток при проточните електрически бойлери е по-висока. Затова при покупката трябва да е сигурно, че там, където ще работи, електрическата мрежа поддържа необходимата мощност. Обикновено мощността на проточните бойлери е от 3.5 – 6 kW.

  • Стъпка 1 – Изберете място, на което желаете да поставите уреда. То е от изключителна важност, тъй като голяма част от потребителите споделят, че точно ограничето пространство ги затруднява в избора на покупката. Запишете размерите на стария бойлер (ако сте имали такъв).

  • Стъпка 2 – Колко човека ще използват бойлера ? Можете да определите обема на своя бойлер, взависимост от потреблението на топла вода.

  • Стъпка 3 – Определете мощността на бойлера. Количеството енергия, което е необходимо за затопляне наводата в [kW/h] от 15 до 60 градуса е приблизително едно и също и не зависи от мощността на електрическия нагревател. Различно е само времето за затопляне на водата във водосъдържателя на бойлера.

Бранд

Ако сте почитатели на дадена марка и тя отговаря на всичките Ви изисквания, не се притеснявате да търсите точно нея. Не се допитвайте до ваши съседи или роднини, със сигурност всеки ще има различно мнение, от доволни, до крайно разочаровани.

 

Неръждаем бойлер или емайлиран

Зa да да изберем правилно бойлер, който да ни служи дълго и предано, трябва предварително да се запознаем с няколко особености. Чудили ли сте се каква е разликата между емайлирани и неръждаеми бойлери ? Защо разликата в цената е толкова голяма ?

Основната функция на емайла е да защити повърхността на водосъдържателя от корозия.В основата на емайла е пясъкът – минерални и органични съединения (глина, полимери, гранулирано стъкло…), към които има добавени подобрители. Емайлът е  неутрален и не взаимодейства с водата и нейните съставки (варовик, котлен камък). Съдържанието на кварц пък, гарантира запазването на чистотата й. След емайлирането, водосъдържателят се изпича на висока температура и така пясъкът се превръща в емайл.

Неръждаемите бойлери  се изработват от стомана с марка 316L. Повърхността на изработените от нея изделия остава чиста и блестяща по време на целия им експлоатационен живот и не оказва вредно влияние на човешкото здраве. Именно затова се използва и при изработката на уреди, които имат пряк допир до хранителни продукти или питейна вода, както и стоки, които влизат в контакт с човешкото тяло.Емайлираните водосъдържатели са по-малко издръжливи на температурни шокове, в сравнение с иноксовите. При много висока температура на водата във водосъдържателя или при температурен шок, емайлът може да се напука. Така водосъдържателят става уязвим на корозия и ръжда, особено, ако магнезиевият анод е изхабен. При водосъдържателите от неръждаема стомана няма такава опасност.

Силно киселинната вода е една от най-често срещаните причини за пробиването на емайлираните бойлери. Ако живеете в район: София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Сандански, Смоля, Враца, Лом, Видин, Карлово и др., силно ви препоръчваме да си закупите неръждаем бойлер.  При него силно киселинната вода не може да навреди с нищо на водосъдържателя.

Неръждаемите бойлери са с  малко по-висок ценови клас от емайлираните. Разликата идва от качеството на влаганите материали за водосъдържателя.

There are no comments

Вашият коментар

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Нямате артикули в количката.